El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

articles

 

 

premi periodístic
Joan Ventura Solé

 

ciberquadern d'història

 

 

Link "el casteller.cat"

 

PATRONAT DELS XIQUETS DE VALLS
 On és la documentació?

 

 

 
(a)
 

Què era i quina funció va tenir el “Patronat” dels Xiquets de Valls creat el 1946?

 

1946:

Degut a l’amor propi vallenc per la superació dels Nens del Vendrell o Blaus del Vendrell en el món casteller del moment, que com diu en Lluís Solsona i Lloréns al Món Casteller, pàg. 500 Vol. I,... Era el primer any de la història dels castells que els vallencs no dominaven plenament, doncs els Nens del Vendrell feia el quatre de vuit i el dos de set molt bé.(...) L'alcalde de Valls,  José Maria Fábregas Cisteré, Ramon Barrufet Fábregas (a) el Blanco, Lluís Dalmau Solé i Lluís Montserrat Esplugues prengueren la iniciativa de formar un “Patronat”  per protegir, fomentar i reorganitzar els castells dels Xiquets de Valls. El setmanari Juventud  núm.173 del 18.05.1946 ja va comentar la constitució del Patronat: és possible que aviat es vegin els resultats.

El mateix setmanari núm. 174 del 25.5.1946 diu: «Está formado ya, en substancia, el Patronato dels Xiquets de Valls, esperando solo la aceptación de algunos de sus componentes entusiastas vallenses y amigos de los Xiquets  para hacerlo público». (...)

No va ser fins per Sant Joan quan s’anunciava la constitució definitiva del primer Patronat amb seu social a l'Ajuntament de Valls, plaça del Blat, 1, formada per les persones que anomenem a continuació:


President:                 Lluís Dalmau i Solé  
Vicepresident:          Ramon Barrufet i Fàbregas   (
Colla Nova)
Tresorer:                   Lluís Montserrat i Esplugues (Colla Vella)

Secretari:                  Eugeni Cirac FontovaVicesecretari:           Octavi Roca i Miquel              (Colla Nova)
Vocals:                      Josep Batalla i Mallorquí        (Colla Vella)
Vocals:                      Francesc Blasi i Vallespinosa
Vocals:                      Fulgenci Sanahuja
Vocals:                      Vicenç Cusiner
Vocals:                      Francesc Cases

I dos representants dels Xiquets: Ramon Fontanillas Serra, (Colla Nova) i Josep Nolla i Batista (Colla Vella d’abans de la guerra) (1)

(b)

L'alcalde de Valls i Jefe Local del Movimiento, el camarada Sr. Josep Maria Fàbregas Cisteré, acostumava a presidir els plens.

 

(b)Lluís Dalmau Solé

(c)Ramon Barrufet Fàbregas

(d)Ll. Montserrat Sesplugues

(e)EugeniCirac Fontova

(f)Octavi Roca Miquel (g)Josep Batalla Mallorquí
(h)Francesc Blasi Vallespinosa (i)Ramon Fontanillas Serra (j)Josep Nolla Batista


Ramon Fontanillas Serra, casteller i posterior Cap de Colla, fou el pare de Ramon i Cinto Fontanillas Subielos, castellers actuals de la “Colla”ara amb el nom de Joves Xiquets de Valls.

Aquest Patronat quedà ven representat per les dues tendències Nova-Vella i fou acceptat pels elements de les dues formacions vallenques.

 

Fou acordat que l’uniforme casteller seria amb els colors de la ciutat de Valls: camisa vermella i pantalons blancs amb l’escut de la ciutat a la camisa i mocador vermell amb llunes blanques, tal com portava la vestimenta La Colla Nova abans de la guerra.

Hem localitzat notes soltes sobre la formació del Patronat (2): Castellers: llamados... Ballester, Anton Domingo (Foguet), Cirilo de Bigorra, Ramon Benedicto (Creus), José Secall (Roig), José Banus, Juan Salvat. (tots de la “Colla Nova dels X.deV.) Ojo, para llamar: Claret, Mora, (Colla Vella) Juan Fontanillas. (Colla Nova) Quints i quarts: Jaime Borras, Salvador Rius, Llorenç Fabra, José Isern, Manuel Odina, Ramon Solé, José Bordas. (tots de la  “Colla” Nova)
Para formar en el Patronato garantizar sueldo mínimo de 25 ptas.
Que Nolla y Fontanillas digan nombres de pequeños para llamarles.
Que venga Marquet.
Que de  y Fontanillas lleven lista Colla.
Redactar circular explicativa, enviarla con casta luego.
Llamados (pequeños): Ballester, Jorge.
Llamar para el miércoles: a Ramon del “Ble”.

Padre de Salvador Rius.

Fins aquí  la documentació localitzada..

 

Any 1947:

El 15 de febrer de 1947, el setmanari Juventud núm. 212, es va anticipar a donar la noticia: «Una Colla adopta el nombre de La Muixerra»

«La Colla Xiquets de Valls que desde la liberación viene actuando y últimamente bajo la tutela del Patronato, se ha visto en la precisión de darse un nombre, en ocasión de haberse organizado (“organizado” sinònim de: constituir, fundar,instituir,etc) la nueva colla de Xiquets. Por unanimidad acordaron los componentes adoptar el nombre de “La Muixerra” en atención a las gestas castelleras de nuestro pasado. Celebramos la noticia».

No entrarem en aquesta ocasió de parlar del nom de la colla, ho deixem per una propera comunicació .

Com a primera norma del Patronat, en la Sessió del Ple de 19 de març de 1947, segons Francesc Blasi i Vallespinosa (3), s'acordà acceptar tots els castellers que demanessin ingressar-hi sense somiar que a Valls poguessin formar-se noves colles. També es prengué l'acord d’acceptar les colles castellers que ho demanessin mentre llur actuació s'aparti d'utilitzar els noms de NOVA  i VELLA la qual cosa ressuscitaria l’antiga política polemista d’antany i el Patronat només pot permetre la política dels castells. Els castellers cobraran 25 ptes. per cada dia destinats als exercicis dels castells a la via pública i tindran assegurança d’accidents. L'uniforme serà el que cada cap de colla adopti per tal d’evitar duplicitats.

 

(l)

L'aportació econòmica d'alguns castellers que podien col·laborar per augmentar la tresoreria del Patronat es veu reflectit en aquest document. Aqui podem observar la cooperació de Joan Fontanillas Batalla, casteller de la Colla Nova dels Xiquets de Valls

 

Aquests acords foren acceptats pels castellers de l’única colla que es formà a Valls sota la ordres de Ramon Barrufet Fàbregas (a) Blanco. Josep Nolla una  vegada  produïda la  seva marxa de la Colla Xiquets de Valls per no acceptar els acords del Patronat va veure la possibilitat d’ingressar més endavant a les files de la colla d’en “Pep de Nulles” i de Ramon Tondo Serra.(4) Una colla de castellers creada el febrer de 1946 plena de jovent que no havia fet mai castells. Una colla que era coneguda com “la Otra” per no tenir nom. La Junta del Patronat va ser obligada a crear un nom per distingir la colla addicta al Cap de Colla de Ramon Barrufet i al Patronat, per unanimitat li va donar el nom de Colla La MUIXERRA. Es ratificà l'uniforme: serà l’escut de Valls a la camisa vermella amb pantalons blancs i mocador vermell amb llunes blanques.(5)

Finalment el setmanari Juventud n. 218, del 29 de març de 1947 parla de la “Primera reunió plenària” que va celebrar el "Patronato de los Xiquets de Valls" i que transcrivim tot seguit:

El domingo pasado, a las once de la mañana, se reunió el pleno del Patronato, para conocer la marcha del mismo, su labor en el tiempo de su actuación, su balance y perspectivas económicas, y sus proyectos para la próxima temporada al objeto de conseguir la propagación de ésta manifestación vallense: los “Xiquets de Valls.

Se dignó presidirla el Sr. Alcalde de la ciudad, en quién halla eco todo lo que tiene sabor vallense, asistiendo a la misma el presidente del Patronato D. Luis Dalmau, y los Sres. D. Francisco Blasi Vallespinosa, D. José Batalla, D. Luis Montserrat, D. Octavio Roca, D. Ramón Barrufet, D. Ramón Fontanilles, en representación de La MUIXERRA Y EL Secretario D. Eugenio Cirac. Por el Secretario fue leida, en primer lugar, la Memoria, en la cual se recogen todas las  actividades del Patronato, así como de la “colla” bajo su patronato. Se detallaron las actuaciones y exhibiciones de ésta, sus éxitos y sus contratiempos, por los que, Valls, cuna de los “Xiquets”, vióse, aunque fuese momentáneamente superada por otra “colla” de las que han nacido en la provincia (Nens del Vendrell). En este orden, se señalaron los intentos de réplica efectuados en la exhibición del 21 de octubre, cuando la bendición e inauguración del nuevo edificio del Ayuntamiento, ante las ilustres personalidades - Emmo. Y Rvdmo. Sr. Cardenal-Arzobispo, Excelentísimos Sres. Gobernadores Civil y Militar de la Provincia, Excelentísimo Sr. Presidente de la Diputación y otras muchas, así como representantes de la prensa de Barcelona, asistentes al acto aquel, peró que por circunstancias de todoso conocidas no fue posible.

   Sin embargo, el amor propio vallense pudo verse, satisfecho en la actuación de la Muixerra (nombre que ha tomado la “colla” que hasta el momento está bajo este Patronato, para distinguirla de la otra creada por Octubre del pasado año, sin tener que recurrir a nombres de vieja y de nueva, hoy de dificil clasificar en este sentido, dadas sus composiciones y su edad o época, del pasado dia 19, festividad de S.José. En la parte económica, se hizo resaltar la excepcionalidad de esta última temporada en accidentes, por los cuales se ha satisfecho una importante cantidad, principal motivo del déficit que en su primer año de labor tiene el Patronato, que no duda, sim embargo, de liquidarlo prontamente. Cuenta el Patronato con buenos colaboradores, esperando conseguir la de otros muchos. Estos sacrificios pueden darse por muy bien empleados pues, en ellos mismos, está la razón de su existencia y la oportunidad de su creación para hacer posible la continuidad de los “Xiquets” y más aun su superación y la repetición de las gestas de antaño, que les hicieron célebres como gloria dieron a la ciudad de su nombre. Se hizo constar, por último, la satisfacción del Patronato y la felicitación del mismo a todos los componentes de la “colla.

A preguntas del Sr. Blasi, se le dió cuenta detallada y minuciosa de la creación de la otra “colla” que el Patronato, como se recogió en la memoria, no puede ver con desagrado siempre que ello sea en aumento de la afición y produzca los naturales deseos de superación, que serán siempre en beneficio de los “Xiquets”, de su nombre y fama, haciéndose constar que hasta el momento, la“colla” (la Colla de Josep Solé Saleses (a) Pep de Nulles i Ramon Tondo Serra) recientemente constituida, no habia comunicado de modo oficial su creación ni habia solicitado ingresar ni recibir el apoyo de este Patronato, a pesar de las indicaciones en este sentido efectuadas.

Se trazaron, después, las líneas generales de la labor y forma a desarrollar para la próxima temporada.

 

Josep Solé Saleses (àlies) Pep de Nulles (j)

(k)

Ramon Tondo Serra

(i)

Ramon Tondo Serra i Pep de Nulles

Resumin: Aceptar el nombre de “La Muixerra” que ha tomado la “colla” que desde 1939 viene actuandody que está bajo este Patronato.No admitir para las “Colles” que puedan estar bajo este Patronato ninguna denominación de “nueva o de vieja”, consecuentes a lo expuesto y para evitar posibles rivalidades ajenas a la índole de los “XiquetsNombrar al veterano “casteller” del Arbós, D. Toribio Vallés, (casteller de la Colla Vella i ara a la Colla Muixerra) vocal del Patronato y Delegar al entusiasta de los “Xiquets” y de las cosas de Valls, don José Simón, la representación, en Barcelona, del Patronato y comunicárselo al efecto, para el mejor éxito y desarrollo de su campaña».

Una vegada oficialitzat el Patronat i el nom de la Colla Xiquets de Valls, ara La MUIXERRA, (actual Joves Xiquets de Valls coneguda popularment com la Colla Nova) des del mes de gener de 1939, és a dir,  continuïtat de “Colla”,  feu la seva primera actuació amb aquest nom a la plaça del Blat (Plaça d'Espanya, com es deia aleshores). Era la primera vegada que actuava entre la Plaça del Blat i el carrer de la Cort. Aquest fet passarà el 1947. Quan actuava sola actuava al mig de la façana de l'ajuntament.

(m)

José Maria Fábregas Cistaré, alcalde
i Jefe Local del Movimiento

 

 

L'actuació fou realitzada el 19 de març del 1947, St. Josep, onomàstica de l'Alcalde de Valls, Sr. Josep Maria Fàbregas i Cisteré. Es van fer el “Quatre de Vuit”, pujant a segons “Claret” (de la Vella), el Tres de set aixecat per baix, el Quatre de set, i el Dos de sis pels Llorençons i el pilar de cinc.

 

(n)

Primer 4de8 amb el nou nom de "La Muxerra".

 

Un document a l’arxiu del Museu de Valls: En una carta d'en Francesc Blasi i Vallespinosa, membre del “Patronat dels Xiquets de Valls” al Sr. Eugeni Cirac Fontova, Secretari del mateix Patronat, entre altres, el va assessorar dient-li: (...) us demana que si utilitzeu la Cançó de La Muxerra per divulgació, la tituleu, "Xiquets de Valls-Colla de La Muxerra"Serà més adient. Barcelona a 16 d'abril de 1947.

-(o)

Un error tècnic que el Patronat volia que passés desapercebut: Som néts de la Muxerra...Referint-se a la Colla La Muixerra, carlina, del segle XIX. No és veritat que la colla actual sigui neta d'aquella colla. Aquest tema serà motiu d'un altre article més endavant.

 

En Blasi, explica (6):  Pocs dies després, els castellers de la “Colla” La Muxerra, conjuntament amb els individus del Patronat, celebraren als afores de Valls un aplec de germanor.Festa d'alegria i adhesió a l'obra dels Castells dels Xiquets de Valls; festa de companyonia, bon humor, tranquil·litat i fervorosa benaurança envers a l'esdevenidor de la “Colla” de La Muxerra a través del Patronat.(...) Fins i tot el Patronat donarà compte periòdicament a través de la seva publicació d'un Boletin del Patronato de los Xiquets de Valls, (Boletin de información de la “Colla” La Muxerra) el primer número va ser publicat al desembre de 1947. En constituir-se el Patronat, sembla haver-se obert una nova era en l'actuació castellera (...) que permeti situar aquests exercicis dins la societat actual amb la dignitat que els pertoca. El Patronat dels Xiquets de Valls influí en la primera actuació que es va dur a terme el 18 de maig de 1947, Festes d’Entronització de la Mare de déu de Montserrat, en la que també hi participà la secció de muntanya de la AAEEMI (...).

(p)

El 10 de desembre de 1948 Francesc Blasi i Vallespinosa escribia a l'Eugeni Cirac tot dient:  "...acaba de sortir al públic la segona edició dels Castells dels Xiquets de Valls, l'administració de la qual corre a càrrec de la Lliberia Dalmau i Jover S.A. de Barcelona, al preu de 25 pessetes exemplar. Parlant ahir amb en Barrufet vaig indicar-li la conveniència d'enviar cent exemplars al Patronat de Valls perquè els repartis o vengués al preu indicat a benefici de l'aludit Patronat. Així, doncs, en complimensa d'aquest oferiment, un dia pròxim entregaré a l'Agència Guardis, els cent exemplars susdits, a la disposició del Patronat en tot i per tot. Seran tramesos al vostre nom, a la casa de l'Ajuntament, seu d'aquest Patronat. Es parla de La Muixerra com a substitut de la La Muixerra. Jo no estic conforme amb la "i". Crec que el nom més adaptable per la seva senzilla fonètica i significat és La Muxerra. Caldria que hom anés d'acord i que no s'en parli més."

(q)

 

(r)

Amb ganes d’aportar més informació del Patronat vàrem creure necessari esbrinar qui guardava la documentació d’aquesta institució per tal de revisar-la i retornar-la al legítim propietari, l’Ajuntament de Valls. La apropiació indeguda de documents procurant escapar de l’atenció del seu propietari legal per fer-s’ho seu està penat en el Codi penal. El Patronat dels Xiquets de Valls formava part del Consistori vallenc. És important recalcar com Blasi, en la seva carta, manifesta clarament que la seu del Patronat és la casa de l'Ajuntament de Valls. El programa que insertem al principi de tot també ho indica: Alcaldia de Valls.

Vàrem començar per visitar, el dia 24 de novembre de 1999, a les 6 de la tarda, a la filla de Lluís Montserrat Esplugues (a) Lluís de l’Hort dels Alls, la Sra. Rosa Montserrat, vídua Ciutat. Com hem vist Lluís Montserrat fou el tresorer del Patronat. La visita va ser amb l’esperança de què el seu pare hagués guardat tota o part de la documentació del Patronat. Així fou. La senyora Rosa Montserrat, ens digué que «hi havia alguna cosa». Li preguntàrem de què constava la citada documentació. La seva resposta fou contundent: «N’hi havia molta, una caixa plena, un “bulto”, amb llistats de noms de castellers adherits al Patronat que cobraven les 25 ptes. de l’assegurança, moltes fotografies, els llibres de comptes, les actes». Li vàrem preguntar si era possible revisar-la. Ens contestà que «ja no estava en el seu poder. L’havia entregat al Sr. Jordi Gasque, de la “Colla Vella actual” que li havia demanat». Li vàrem preguntar si seria possible recuperar aquella documentació per tal de tenir el mateix dret de revisar-la ja que la documentació era propietat de l’Ajuntament de Valls, doncs el Patronat dels Xiquets de Valls formava part del Consistori vallenc. Amb molt bona predisposició la senyora Rosa Montserrat ens digué que faria la gestió davant del senyor Jordi Gasque, per tal de què li pugés a casa seva ja que vivia el pis de baix.

Un mes més tard, el 22 de desembre de 1999, a les vuit del vespre, la Sra. Rosa Montserrat, molt amablement, ens telefonà. Informà que aquella documentació que guardava el seu pare i ara en possessió del Sr. Jordi Gasque (a) Nen del Papa, ja no estava en el seu poder i que aquell no recordava en qui l’havia deixat.

De cop i volta la documentació havia desaparegut. On va anar a parar? Una cosa d’aquesta envergadura es pot perdre tan fàcilment? Està en poder de la Colla Vella actual (les últimes informacions així ho testimonien) o està destruïda perquè compromet a aquesta institució castellera? El llistat de castellers adherits al Patronat és força important ja que hi figuren castellers d’una i altre colla vallenca d’abans de la guerra civil del 1936-1939, així com el jovent que s’hi va incorporar per la assegurança castellera. També és important el contingut de les Actes, el llibre de caixa, etc.Tindrem a Valls un “archivo de Salamanca”, una entitat o persones que no vol o no volen i no els interessa que aquesta documentació surti a la llum pública i pugui ser vista per tothom?  Si compromet o no compromet a ningú hauria de ser entregada a l’Ajuntament de Valls, la propietària oficial, amb la posterior entrega al Centre de Documentació Castellera, el CDOCA. Els afeccionats als castells tenen dret de revisar-la i treure’n la informació que calgui. El material s’ho val. Creiem que l’Ajuntament de Valls hauria de fer quelcom per aconseguir-la. Des del novembre de 1999 no s’ha recuperat. Esperem que no sigui massa tard ja que pel temps transcorregut la documentació podria haver desaparegut definitivament. L'Ajuntament de Valls voldrà ser còmplice de la desaparició de documents per manca d’interés?

----------------------

PS: Aquests documents comprometen l'existència de la Colla Vella actual? Si no fos així, perquè està segrestada la documentació? Per què no s'entrega al seu propietari oficial si no hi ha res a amagar? No interessa fer públic els noms dels castellers de les dues colles vallenques que estaven adherits al Patronat per tal d'estar aixoplugats sota l'assegurança castellera? Els noms que apareixen al llibre de la Colla Vella actual (1947-1980) coincideixen amb els noms dels castellers adherits al Patronat el 1947/48? Per què no van voler ingressar ni rebre recolzament del Patronat? Per què no van voler comunicar de forma oficial la seva creació?

 

Font documental:Qui necessiti les fonts documentals pot demanar-les a

jclif@elcasteller.cat


1 de novembre de 2002jcf